« back

Penthouse – Albion Riverside

Synopsis

The London Studio was appointed to carry out internal alterations and renovations to one of London’s notable Penthouse at Albion Riverside, Battersea. Viewed as a contemporary, modernist building originally designed by Norman Foster, the organic form of the Penthouse presented fantastic spaces and an inspired panoramic view of the Thames and the north London skyline.


The Brief

Working alongside Richard Meier LLP NY, the scheme called for a total reconfiguration of the interior Penthouse stripped back to shell and core, with a design driven by minimalist style, that integrated a state of the art audio visual home entertainment and IT system including upgrades to comfort cooling and other such services, that ultimately delivered an exclusive experience one would associate with such luxurious surroundings. The design and construction team worked tirelessly to produce a quality finish that delivered the client’s vision and enthusiasm for living with furnishings, artwork and objet d’art that blossomed within the white minimalist climate.

Our Solution

Attention to detail was of the utmost importance to Lawray and the project did not at any time divert from this objective. Every element was scrutinised to provide the best quality finish and function. One of our main challenges was the interface of the comfort cooling and adaptations made to the existing landlord’s system. The spatial reconfiguration presented certain shortfalls within the services output and additional equipment was required and craned to the roof enclosure above. Routing of the services to produce the desired environment and climate, hidden from view and provisions for back of house service areas and general storage, required some innovative thinking to maintain the minimalist style the client passionately desired.

I am pleased to have been given the opportunity to comment on the contribution made by Lawray Architects to the recently completed Combined Services Centre in Llandrindod Wells. As lead consultants on a project with three separate stakeholders, their role was always going to be challenging. I was however, very impressed by the professional manner in which they succeeded not only in delivering a quality final product, but also in balancing with skill and patience the competing demands of their three ‘clients ’throughout both the planning and construction phases of the project. From a Dyfed Powys Police perspective, we were very satisfied with the design solutions offered and the ensuing facilities have received complimentary comments from the occupants

Perry Simpson. Capital Projects Manager

Dyfed Powys Police