« back

Eaton Place

Synopsis

Eaton Place forms an integral part of an impressive Georgian masterplan, which characterises this affluent part of Belgravia. Given Lawray’s experience in the Prime residential sector, the practice was commissioned to upgrade and support the full renovation of two luxurious Grade II Listed apartments. The fitout undertaken by Fenton Whelan promotes an air of elegance, fine detail and elaborate finishes that has attracted attention by winning the recent International Design and Architecture Awards 2018.


The Brief

Given the building’s heritage, it was essential that this high-end refurbishment was handled with sensitive care and attention.
The scope involved a full refurbishment and reconfiguration of the internal spaces, increased ceiling height and the relocation of the Triplex stair case to create a grand uplifting experience upon entry into the property. A rear and roof top extension created relaxing spaces and all applied a high degree of design that fell within the parameters of the listed consent. As a team, we accomplished a vision that restored the property back to one of architectural merit after it had been left in a neglected state.

Our Solution

Eaton Place was a complex conservation scheme involving a high degree of co-ordination between Planner, Heritage Officer, Architect and Interior Designer.
Our innovative yet sensitive approach to planning allowed us to replace the existing 1980’s roof top extension that conflicted with the Grade II listing. This modern clad extension remained sympathetic to the proportions and discipline of the Georgian façade with large, openable glazed screens providing a panoramic view of London.
By relocating the staircase and introducing the roof extension, we were able to encourage large amounts of natural light into the property. This internal reconfiguration completely transformed the opening of the triplex, giving it a sense of grandeur befitting its address, situated just across from Eaton Square.

I am pleased to have been given the opportunity to comment on the contribution made by Lawray Architects to the recently completed Combined Services Centre in Llandrindod Wells. As lead consultants on a project with three separate stakeholders, their role was always going to be challenging. I was however, very impressed by the professional manner in which they succeeded not only in delivering a quality final product, but also in balancing with skill and patience the competing demands of their three ‘clients ’throughout both the planning and construction phases of the project. From a Dyfed Powys Police perspective, we were very satisfied with the design solutions offered and the ensuing facilities have received complimentary comments from the occupants

Perry Simpson. Capital Projects Manager

Dyfed Powys Police