« back

Ysgol Dyffryn Aman, Ammanford

Sysnopsis

We were commissioned to redevelop this popular school to improve the external circulation of pupils and create new outdoor learning zones.


The Brief

Ysgol Dyffryn Aman is located in the small town of Ammanford at the foot of the Black Mountains. It’s famous in the area for having a firm tradition of sporting achievement and many pupils have represented their county and country in a number of different fields.

From an overall development strategy review of the use of the secondary education estate, it was established that the entire site needed to be redeveloped to improve existing facilities and give the school more practical outdoor space.

It also needed to accommodate for the growing popularity of the school, as pupil numbers had steadily increased over the years.

The Solution

As the work was predominantly active while the school was in operation, we took the time to establish a firm partnership with staff. All parties were involved in the phasing and development, making sure disruption considerations were taken into account at an early stage in the design.

Our team reused 95% of the existing buildings on site as well as augmenting the area with an additional 2,335 m2 of new buildings. Due to our level of detail, all of the new buildings achieved a BREEAM excellent rating.

Today, the redeveloped school accommodates approximately 1650 pupils from the ages of 11 to 18 years and also includes facilities for those with Special Educational Needs. It now houses excellent sports facilities, including a sports hall, a swimming pool, new rugby pitches, and new tennis courts.

I am pleased to have been given the opportunity to comment on the contribution made by Lawray Architects to the recently completed Combined Services Centre in Llandrindod Wells. As lead consultants on a project with three separate stakeholders, their role was always going to be challenging. I was however, very impressed by the professional manner in which they succeeded not only in delivering a quality final product, but also in balancing with skill and patience the competing demands of their three ‘clients ’throughout both the planning and construction phases of the project. From a Dyfed Powys Police perspective, we were very satisfied with the design solutions offered and the ensuing facilities have received complimentary comments from the occupants

Perry Simpson. Capital Projects Manager

Dyfed Powys Police