« back

North Wales Police Operational Hub

Synopsis

North Wales Police wanted to renew their facilities to improve their delivery of policing to the wider community. We were brought in to assess the new needs of the station and create an operational hub for the Force.


The Brief

The station serves the island of Anglesey, but a recent estates review carried out by the North Wales Division identified a need for services that were designed to benefit police officers and the wider community, enabling the force to better deliver 21st century policing.

Initially a central hub was proposed but during design development, it was discovered that a Hub scheme wouldn’t be the most effective or efficient model.

We worked closely with the policing team to redefine the brief to feature a new police station, replacing existing leased premises and facilitating centralization of the three smaller stations.

Our Solution

One of the major considerations we undertook was to make sure the new building provides flexible accommodation for agile working, combining operational and welfare facilities.

We revised the brief several times during the project, adjusting the layout to create a local space for the Probation Service. This was comfortably incorporated without pushing back timescales or changing the budget.

The project was developed with a high sustainability agenda and the new building houses gas absorption heat pumps, rainwater harvesting and photovoltaic cells. It’s been designed to maximise the use of natural daylight and includes a high-level of thermal insulation. These features combine with low air-permeability to minimise energy consumption and optimise the building’s green credentials.

I am pleased to have been given the opportunity to comment on the contribution made by Lawray Architects to the recently completed Combined Services Centre in Llandrindod Wells. As lead consultants on a project with three separate stakeholders, their role was always going to be challenging. I was however, very impressed by the professional manner in which they succeeded not only in delivering a quality final product, but also in balancing with skill and patience the competing demands of their three ‘clients ’throughout both the planning and construction phases of the project. From a Dyfed Powys Police perspective, we were very satisfied with the design solutions offered and the ensuing facilities have received complimentary comments from the occupants

Perry Simpson. Capital Projects Manager

Dyfed Powys Police