« back

Templewood Gardens

Synopsis

Lawray were appointed post Planning approval by the client to oversee the works to completion. The first actions related to the various amendments back to Planners to meet the client’s revised intentions. This incurred detailed negotiations with Camden Council with a view to acquiring the adaptations as required by the client.


The Brief

The project called for a full strip-out of this existing Queen Anne/Georgian styled property back to shell and core, with the introduction of a new basement and rear projecting extensions. The construction works required significant landscaping to allow for the new ‘top down’ constructed basement that later enabled a compressed programme for the extensions to be built. The floor areas were significantly increased by this new basement, loft conversion, and projecting wings to the rear. The latter creating an architectural feature with rear courtyard and lightwell to maximise natural light into the basement areas. The design endeavoured to remain in keeping with the existing style of the house, but with the inclusion of modern features that enhanced the quality of living for the client once completed. The feature Kitchen/Dining Room within the Glazed projection being one such notable feature that provided a fine aspect over the rear garden and new landscaping. The interior of the house underwent a full reconfiguration and refurbishment with current Audio Visual and Home entertainment systems designed in; the basement housing a new cinema room, Gymnasium, and various family rooms including staff accommodation. In all the design sought to maximise the house’s full potential in this affluent area.

Our Solution

Lawray had to exercise a great deal of skill in negotiating with the Council to ensure the property retained its primary structure and style, whilst introducing extensions in strategic locations, including the basement so as to minimise impact on the existing frontage and street vernacular. The excavation of a top down basement helped support a compressed programme and Lawray worked with the engineers and team to affect this and overcome the extensive temporary works required. The landscaping later added to the finished article making the garden terracing and lightwell a fine feature of the property. Generally, Lawray provided all relevant design and technical information to see the construction through to a successful conclusion.

A very professional practice with diligent staff. Lawray provided [us]with excellent consultancy nationwide on many types of commercial/industrial design and build projects. We look forward to working together again in the near future.

UK London Region Manager

International Multi-disciplinary Construction Company