« back

Eaton Square, Grand Residence

Synopsis

This grand six storey development in the internationally recognised residential address, Eaton Square, required refurbishment that involved a series of challenging requirements; including mechanical and electrical improvements within the constraints of a grade II listed property.


The scope of this project involved the complete refurbishment of the existing property  with a design brief of eight new bedrooms, all with en-suite bathrooms.

We were required to bring the first and ground floor principal rooms to an exquisitely high standard of detail. This included the library, formal reception room, family room, informal lounge, dining room, and kitchen.

In particular, the property required bespoke decorative joinery throughout, along with decoration that would complement the building’s period features, while reflecting a modern family home.

We worked closely with the client to ensure each of their ideals was brought to fruition.

Within the master suite that faced onto Eaton Square, we included both his and her bathroom suites and dressing rooms.

The basement floor now houses a swimming pool and new gym facilities. It also includes new service quarters for staff, including a chef’s kitchen, security room and laundry. This has added to the exclusivity of the property, giving it the grandeur it deserves.

The key part of the new building work involved removing the large, dilapidated domed conservatory at the rear of the property, replacing it with a new contemporary designed study and winter garden.

As its main feature was a 5x5m sliding roof light, we were required to coordinate the mechanical and electrical services throughout the existing building fabric, where floor areas and finished ceiling heights were a high priority for the client.

The entire project was finished on time and exact to the client’s vision, creating a polished family home that balanced period detail with state-of-the-art features.

I am pleased to have been given the opportunity to comment on the contribution made by Lawray Architects to the recently completed Combined Services Centre in Llandrindod Wells. As lead consultants on a project with three separate stakeholders, their role was always going to be challenging. I was however, very impressed by the professional manner in which they succeeded not only in delivering a quality final product, but also in balancing with skill and patience the competing demands of their three ‘clients ’throughout both the planning and construction phases of the project. From a Dyfed Powys Police perspective, we were very satisfied with the design solutions offered and the ensuing facilities have received complimentary comments from the occupants

Perry Simpson. Capital Projects Manager

Dyfed Powys Police