« back

De Lazlo House, St John’s Wood

Synopsis

We were commissioned to convert three substantial Victorian villas into 18 luxurious apartments. As a stunning historic site, the work required a careful and detailed architectural approach from our team.


The Brief

Many consider De Laszlo House to be the perfect expression of Victorian Arts & Crafts movement architecture. Located on the tree-lined Fitzjohn’s Avenue in Hampstead, the building was named after Philip de Laszlo, one of the most celebrated royal portrait artists of the 20th century.

Due to its historic importance, a large section of our brief was based on critical planning restraints. The appearance of the existing facades needed to be sympathetically restored, retaining in its entirety the original look of the building. All other works had to be kept in-line with the overall feel of the surrounding area, in particular, other properties nearby.

Our Solution

We worked closely with the client to revitalise the buildings, updating their features while preserving their quintessential character. By carefully considering the choice of materials and craftsmanship, we were able to fully reflect the former majesty of this grand building.

To adhere to the imposed planning restraints, we re-constructed two of the original street facing elevations on the exterior of the property.

De Laszlo House now has 18 magnificent two, three and four bedroom residences, set in extensive landscaped gardens. Each apartment is harmonious, light-filled and spacious with dynamic open living spaces and a stylish specification of the highest quality.

Since its renovation, the building has received many accolades, including:

International Property Awards UK 2012-2013
Highly Commended – Architecture Multiple Residence London
De Laszlo House, London

UK Brick Awards 2011
Best Craftsmanship Award – Shortlisted Finalist
De Laszlo House, London

UK Brick Awards 2011
Best Housing Development Award (6-25 Units) – Shortlisted Finalist
De Lazslo House, London

I am pleased to have been given the opportunity to comment on the contribution made by Lawray Architects to the recently completed Combined Services Centre in Llandrindod Wells. As lead consultants on a project with three separate stakeholders, their role was always going to be challenging. I was however, very impressed by the professional manner in which they succeeded not only in delivering a quality final product, but also in balancing with skill and patience the competing demands of their three ‘clients ’throughout both the planning and construction phases of the project. From a Dyfed Powys Police perspective, we were very satisfied with the design solutions offered and the ensuing facilities have received complimentary comments from the occupants

Perry Simpson. Capital Projects Manager

Dyfed Powys Police