« back

Francis Holland School, Pimlico

Synopsis

We worked with the historic Francis Holland School in Pimlico to design an expansion of their current site, giving them space to develop more educational resources.


The Brief

Founded in the late 19th century by Canon Francis Holland, the Francis Holland School site in  Pimlico site is situated within the grand Grosvenor Estates. Threatened with closure throughout its history, the school has not only survived, but gone from strength to strength.

It has a rich history and has many former pupils of note, including: Dame Joan Collins, Sienna Miller, Lady Sarah Armstrong-Jones and Jackie Collins.

Today, the school’s attendance has grown considerably. With limited land for expansion, the site acquired the adjacent former Baptist Hall/Working Men’s Club, which created the space needed for a new development. 

We were commissioned to design an extension for the school, incorporating new facilities for the arts, a studio and theatre hall, new ballet rehearsal space and two levels of music practice rooms.

Our Solution

We worked with the school to create an extension that met and exceeded their expectations. Along with the new spaces specifically designed for the development of new innovative music and drama facilities, the creation of a new controlled entrance directly onto the street worked to encourage local community to use of the new facilities.

We also worked to improve the existing building by refurbishing classrooms and the school’s canteen.

Overall, the designs remained sympathetic to the existing finishes, however the new extensions are adorned with distinctive features to promote identity within the playground.

I am pleased to have been given the opportunity to comment on the contribution made by Lawray Architects to the recently completed Combined Services Centre in Llandrindod Wells. As lead consultants on a project with three separate stakeholders, their role was always going to be challenging. I was however, very impressed by the professional manner in which they succeeded not only in delivering a quality final product, but also in balancing with skill and patience the competing demands of their three ‘clients ’throughout both the planning and construction phases of the project. From a Dyfed Powys Police perspective, we were very satisfied with the design solutions offered and the ensuing facilities have received complimentary comments from the occupants

Perry Simpson. Capital Projects Manager

Dyfed Powys Police