« back

Carmarthen Leisure Centre

Synopsis

Inspired by the the ‘21st Century Schools Programme’, we were brought in to help regenerate the local Carmarthen area by creating a leisure centre designed to bring the community and schools together.


The Brief

The entire scheme was based on merging two 1960s secondary schools onto a single site to help improve the services and education that local children would receive.

Along with the redevelopment of Queen Elizabeth High School, the brief called for a new leisure centre to be constructed to make up the heart of the site. It needed to comfortably serve the 1600 school population beside the local community and provide a further outreach to surrounding counties and visitors to the area.

Our Solution

By creating a centre designed around how the public would actually use the site, it has become a regional hub for exercise. We created a 25 meter, eight-lane swimming pool that uses state-of-the-art electronic timing with a spectator area and teaching pool.

The health and fitness suite includes an all weather playing surface, tennis courts, gymnastic and martial arts centres and a 45 station gym and fitness studio.

We also allowed for the commercial arm of the centre to extend further by creating spacious conference facilities for hospitality functions.

The site fully embodies the latest guidance and legislation on inclusion, sustainable design and subject areas and also achieved a BREEAM rating of Very Good.

I am pleased to have been given the opportunity to comment on the contribution made by Lawray Architects to the recently completed Combined Services Centre in Llandrindod Wells. As lead consultants on a project with three separate stakeholders, their role was always going to be challenging. I was however, very impressed by the professional manner in which they succeeded not only in delivering a quality final product, but also in balancing with skill and patience the competing demands of their three ‘clients ’throughout both the planning and construction phases of the project. From a Dyfed Powys Police perspective, we were very satisfied with the design solutions offered and the ensuing facilities have received complimentary comments from the occupants

Perry Simpson. Capital Projects Manager

Dyfed Powys Police