« back

Oyster Wharf, Swansea

Synopsis

We were approached by a major West Wales based contractor T Richard Jones Ltd (TRJ) to support them with the detailed design stage of this iconic scheme in the picturesque town of Mumbles, Swansea.


The Brief

Nexcolour Developments vision was clear….

A centrepiece to benefit locals and draw visitors to Mumbles and Swansea Bay

The busy sea fronted village of mumbles is recognised as the jewel in the crown of Swansea Bay and gateway to Gower.  The vision of Nextcolour’s Director James Morse was quite simply set to enhance the Bay’s lifestyle destination appeal, building on Mumbles’ rich history and charm whilst attempting to revitalise Mumbles and create a unique waterfront ambience. 

With James’s international experience, he wanted to create a centrepiece capable of attracting major players in the retail market but to the extra mile in terms of appearance to create a landmark.  His eye for detail achieved just that.  

Our brief was to take the initial concept through to completion, working alongside Nextcolour, TRJ and other design team members to ensure that the clients vision was fully transferred through to the detailed design.  With major retailers including Co-op, Prezzo, Pierre’s, Loungers, Sea salt and Joules already on board, time was a major factor to deliver many the units by new year 2017.

Our Solution

Due to the fast-moving programme and deadline for tenants to occupy, we were required to make a significant impact on the detail from day one.  We very quickly began to fully understand the client’s aspiration and attention to detail.

We quickly engaged with TRJ and their supply chain to prioritise key packages such as glazing and stonework packages that are both prominent features in the design.  The stonework was supplied by a major supplier in the USA and our team maintained constant dialogue across the Atlantic to ensure that every element of the facade was detailed and coordinated accurately to ensure it reached site with zero error.

In addition to introducing new and improved facilities to this waterfront location, Oyster Wharf also included the renovation and integration of some existing buildings into the project.  At the heart of Oyster Wharf is the Tivoli building, which is a focal point of this exciting development. The refurbishment of the iconic Art Deco façade transformed and prominent frontage whilst preserving its historical and cultural heritage.

The project is a major success which is testament to the vision of the Developer to create something bespoke and going the extra mile with the specification.  The buildings will stand the test of time and will provide a significant landmark on the existing coastline whilst attracting new and existing visitors to this coastal beauty spot.

I am pleased to have been given the opportunity to comment on the contribution made by Lawray Architects to the recently completed Combined Services Centre in Llandrindod Wells. As lead consultants on a project with three separate stakeholders, their role was always going to be challenging. I was however, very impressed by the professional manner in which they succeeded not only in delivering a quality final product, but also in balancing with skill and patience the competing demands of their three ‘clients ’throughout both the planning and construction phases of the project. From a Dyfed Powys Police perspective, we were very satisfied with the design solutions offered and the ensuing facilities have received complimentary comments from the occupants

Perry Simpson. Capital Projects Manager

Dyfed Powys Police